Företaget Utklippan Design startade jag med ambitionen att formge hemtextilier med inspiration av nordens maritima natur och kultur. Jag har under större delen av mitt liv bott nära havet på Gotland, i Blekinge och nu under de senaste åren på Öland. Att ha förmånen att bo och verka vid kusten, med det ständigt föränderliga havet närvarande ger kraft och en kreativitet som bara måste uttryckas på något sätt. Först ut kom tygmönstret Svenska fyrar. Därefter följde Fiskargubben, Sjörapporten, Allting flyter och det senaste Vår i sjömarkerna. Alla har sin egen speciella bakgrund, som finns att läsa mer om under respektive mönster här på hemsidan. Tygerna trycks på fabrik och sys, efter provmodeller jag sytt upp, till passande produkter. De säljs sedan av Utklippan direkt via hemsidan och i sommarbutiken i Sandvik. Ni kan även hitta en del av sortimentet hos utvalda återförsäljare.

I min ateljé på Öland görs allt arbete med de handtryckta textilierna. Från skisser till handtryckning och slutligen sömnad.

Jag lägger stor vikt vid att alla delar i den skapande processen genomsyras av hög kvalitet. En produkt ska inte bara vara vacker. Den ska även hålla hög kvalitet på utförande, materialval och vara skön o praktisk att använda.

 

Bästa hälsningar

Anne Andersson
designer, konstnär och textil hantverkare